Słów kilka o gotowaniu.

Wpis

sobota, 21 lipca 2012

Przepisy na dziczyznę

Ogół Polaków nie je dziczyzny. Mimo sporej tradycji w tym zakresie, to od wielu lat można zaobserwować, iż przepisy na mięso tego typu nie są zbyt często spotykane w restauracjach, nie wspominając już o domowej kuchni. Gotowanie jej kojarzy nam się z czymś niezmiernie ciężkim i wymagającym. Dodatkowo odstraszają nas problemy ze zdobyciem dziczyzny oraz jej ewentualna cena. Pojawia się więc pytanie, czy przy takim zakresie problemów opłaca się jeść takie mięso?

przepisy na dziczyznę

Okazuje się, że tak. Przede wszystkim zawiera mało tłuszczu, szczególnie w porównaniu do wieprzowiny. Dzięki temu jest znacznie mniej kaloryczna, a także posiada znacznie mniej aminokwasów egzogennych, których nasze ciała nie są w stanie wytworzyć. Również zasób witamin w nich obecnych jest spory, co również pozytywnie rzutuje na ich spożywanie. Chociażby warto wybierać potrawy na nich bazujące,

Pytanie jednak: Które mięso warto wybierać? Dzik, sarna, jeleń, dzika kaczka - brak wiedzy na ich temat sprawia, że nie wiemy na co się zdecydować. Najwięcej witamin i minerałów mają dziki oraz sarny.  Magnez, fosfor, wapń, witaminy z grupy B to ich główne atuty. Bardzo istotne jest to, iż w przeciwieństwie do hodowlanych zwierząt nie są faszerowane antybiotykami i hormonami. Jedynym minusem może być fakt zarażenia włośnicą lub toksoplazmozą, co jest szczególnie istotne w wypadku kobiet w ciąży, które powinny szczególnie na to uważać. Z drugiej strony obróbka termiczna zmniejsza ryzyko zakażenia.

Gotowanie dziczyzny wymaga pewnej wprawy, ale można powiedzieć to o każdym mięsie. Dlatego też na ogół podaje się je na specjalne okazje, aczkolwiek przepisy na dziczyznę nie są wbrew pozorom aż tak ciężkie do zrobienia jak się wielu osobom wydaje, szczególnie jeśli kupujemy mięso mrożone, które jest już częściowo przyrządzone.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pustyniamiast
Czas publikacji:
sobota, 21 lipca 2012 20:15