Słów kilka o gotowaniu.

Wpis

czwartek, 04 października 2012

Warto poznać nowe przepisy

Zdobywanie nowych doświadczeń i wiedzy jest ważne w każdym zawodzie. Każdy powinien się rozwijać, by móc powiedzieć, iż z każdym tygodniem ma coraz więcej wiedzy. Nie chodzi rzecz jasna tylko o to, by kucharz wkuwał na pamięć przepisy, lecz by realizował je w praktyce, najlepiej pod czujnym okiem kogoś, kto się na tym zna. Na przykład znam ludzi, którzy na co dzień gotują w „normalnych” knajpach, ale co jakiś czas idą na warsztat z robienia sushi, czy przyrządzania dziczyzny. Na ogół nie jest im ta wiedza potrzebna, ale raz że nigdy nie wiadomo co się w życiu wydarzy, dwa iż w ten sposób łapią nowe inspiracje do przyrządzania jedzenia. Jeden z kolegów dzięki kursowi z sushi zrobił swoistą kuchnię fusion, która pewnie przeraziłaby ortodoksyjnego Japończyka, ale nam smakowała. I o to chodzi!

Jasne, można powiedzieć „A ja nie muszę się uczyć, bo mój szef i klienci są zadowoleni”. Tylko że nie znamy jutra i nie wiemy, czy nagle nasze potrawy nie okażą się zbyt małym atutem, gdyż nie chcieliśmy się rozwijać. Warto więc uczyć się nowych rzeczy, rozwijać swoje umiejętności, szukać nowych dróg. Inny znajomy na przykład robi darmowe praktyki w jednej z lepszych restauracji w mieście. Tylko po to, by zdobyć cenną wiedzę i nowe doświadczenia. Podziwiam, choć z drugiej strony jego stać na prace bez zarobków. Ale sądzę, że bez tego również działałby w tym kierunku. Nie mówię, że każdy musi robić to samo, ale już nawet czytanie książek i czasopism branżowych może zmienić nasze podejście do fachu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
pustyniamiast
Czas publikacji:
czwartek, 04 października 2012 22:24

Polecane wpisy